Македонска GNU/Linux планета

16 август 2018

Сподели знаење

Сподели Знаење // The electronic paper master race // 16.08.2018 // 19:00

(Четврток // 19:00 // КИКА)

Сите работи што ги апсорбирав во последниве година дена имајќи два уреди (Pebble 2 & Kindle PW3) што ја користат технологијата.

Зошто, како, историја, разни хакови и модификации што се или биле популарни, како и дискусија за иднината. Дали можам да кажам jailbreak во државава без сите да полудат?

Дојди ако размислуваш каков уред да купиш или сакаш да му ги пробаш границите на тој што го имаш.

Under the license you already love, any advice, how-to or knowledge is provided “AS IS” WITHOUT WARRANTY OF ANY KIND, EITHER EXPRESSED OR IMPLIED, INCLUDING, BUT NOT LIMITED TO, THE IMPLIED WARRANTIES OF MERCHANTABILITY AND FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.
WE'RE NOT LIABLE, GET OFF MY CASE.
Презентацијата со сите забелешки е достапна на https://slides.com/lord_of_life/epapermasterrace

од Lord_of_Life (noreply@blogger.com) на 16 август 2018, 21:00

11 август 2018

Новица Наков

Кој ќе ги пробие референдумские ехо-комори?

Tags: 

Може ли битката за референдумот за спогодбата помеѓу Македонија и Грција да се добие на Твитер? Краткиот одговор е – не.

Но, да бидеме фер, поточниот одговор е најверојатно не, бидејќи како што укажуваат најголем дел од истражувањата направени над твитовите на илјадници твитерџии низ светот, политичката поделба меѓу твитерџиите опстојува и покрај (навидум) лесниот начин да се разменуваат информации на социјалните мрежи.

Поуките од истражувањата може да се сумираат вака: Иако постојат случаи кога корисниците од спротивна политичка идеологија комуницираат помеѓу себе, ретко кога се случува да споделуваат информации од другата политичка страна (Коновер и др., 2011). Корисниците воглавно се групираат со други корисници со исти политички ставови, и нивните интеракции воглавно се во тие групи отколку надвор од нив (Грузд, 2012). Посебно кога станува збор за политички прашања информациите воглавно се разменуваат помеѓу луѓе со иста политичка идеологија, со задршка дека либералните твитерџии е поверојатно да се впуштат во ширење на информации преку идеолошката бариера (Барбера и др., 2015). Политичарите (или подобро речено - твитер профилите на политичарите) не може да го премостат овој јаз бидејќи, најчесто, обидите за двонасочна комуникација и конструктивен дијалог (што би се сметало за посакувано) се предмет на тролање, напади и друго вознемирување на тие политичари (а не дебата и дијалог) (Теохарис и др., 2016).

Со други зборови, ако твитате за или против референдумот најверојатно ве читаат само тие што се согласуваат со вас, а ако го водите профилот на некој владин функционер тогаш, ако воопшто твитате, најверојатно најдобро е воопшто да не твитате за референдумот. (Патем, дали истото важи и за Фејсбук? Можеби, веројатно, но не знаеме, бидејќи Фејсбук не дава лесен пристап за истражување на содржините како што тоа го прави Твитер.)

Што може да научат советниците за односи со јавност и стратезите за јавно мислење во двата табора од горните истражувања?

Освен ако немаат смислено нешто навистина ново и иновативно, тогаш времето, парите и другите ресурси што се трошат на твитер кампањата за и против референдумот се најверојатно попусто потрошени. Се чини дека со веќе легендарната „Мрежна измама“, Морозов (2011) погодил во сржта на нештата кога пишал дека твитовите нема да ги намалат нашите национални, културни и религиски разлики, туку дека напротив може да ги нагласи уште повеќе.

Ако навистина целта на спротиставените групи е да се убедат една со друга дека спротивната страна е подобра, тогаш Твитер, и социјалните мрежи воопшто, не се медиумот преку кој што тоа може да се стори. Онолку колку што може да се рече дека прашањето на референдумот е прашање за дебата, размена на мислења или взаемно поучување, тогаш може да се каже дека таа дебата всушност, барем сега за сега, не се случува.

од Новица на 11 август 2018, 09:18

09 август 2018

Сподели знаење

Учиме Python - Вторник 14.08.2018

Во вторник во 19.00  продолжуваме да учиме Python во Хаклаб. 
Сите заинтересирани се добредојдени.

од Dafina Shekutkovska (noreply@blogger.com) на 09 август 2018, 21:28

05 август 2018

Сподели знаење

Сподели Кино: Shenzhen: The Silicon Valley of Hardware // 07.08 Вторник, 19:00

(Вторник, 19:00, КИКА)

Документарец за паралелниот свет од кој ни доаѓаат електронските уреди и пиратските брендови.

山寨 или Shanzai е култура која ги предизвикува и дебатира концептите на патентирање, произведување и иновирање и активно се исмејува со работи во кои е вложено многу време и ресурси.

Провокативна револуција или кражба?
You decide.
( За тие што не можат да дојдат, документарецот е достапен бесплатно на https://www.youtube.com/watch?v=SGJ5cZnoodY )

од Lord_of_Life (noreply@blogger.com) на 05 август 2018, 16:29

01 август 2018

Сподели знаење

DevOps / SysAdmin #15 - среда, 01.08.2018 - 19ч


Оваа среда ќе се дружиме на отворена седница во Хаклаб на #15 devops.мк средби. Бујрум под клима со ладно пиво на интересни теми од нашето секојдневие. Од оваа средба може ќе излезат интересни теми кои би ги детализирале во наредните собири.

За повеќе детали и дискусии придружете ни се на Mattermost каналот https://chat.devops.mk (invite link https://chat.devops.mk/signup_user_complete/?id=dsxqe7q8yjdazcbke1wcipryec).

Се гледаме:
- (време) во среда, 1ви август 2018, во 19:00ч.
- (место) во Хаклаб КИКА

од Damjan Georgievski (noreply@blogger.com) на 01 август 2018, 15:19

30 јули 2018

Сподели знаење

Учиме Python - Понеделник 30.07.2018

Во понеделник во 19.00  продолжуваме да учиме Python во Хаклаб. 
Сите заинтересирани се добредојдени.

од Dafina Shekutkovska (noreply@blogger.com) на 30 јули 2018, 14:53

28 јули 2018

Новица Наков

Сите прашања за правото и неправото на општината Карпош

Tags: 

Две групи на одлуки во стручната јавност беа оценети како незаконски, а во пошироката јавност оценети на скалата од непопуларни до штетни, но само една од нив беше повлечена. Тука мислам на одлуките на Претседателот на Републиката за ослободување од гонење на лицата поврзани со истрагите на Специјалното јавно обвинителство и за одлуките на Советот на Општина Карпош за деталните урбанистички за Карпош 4 и за Тафаталиџе.

Судбината на овие одлуки, за чија законитост (или подобро незаконитост) јавноста е согласна, поставува неколку интересни прашања:

1. Кој е тој правен механизам кој на Претседателот му дозволува да ги повлече незаконитите одлуки?

2. Дали тој механизам на повлекување е ексклузивен, т.е. дали му припаѓа само на Претседателот или им стои на располагање и на другите државни органи како што е Општината?

3. Ако ѝ стои на располагање, тогаш зошто не го користи?

4. Ако не ѝ стои на располагање, тогаш што треба да се стори за овој механизам на повлекување да се стави на располагање на општината (и другите)?

Понатаму, главниот аргумент на експертската јавност е дека неправо не може да создава право, па оттука прашање број 5 е: како една одлука за детален урбанистички план, патем за која веќе и дефинитивно Уставниот суд утврди дека не е донесена согласно закон, создала право – односно создала бројни поединечни одлуки за градење кои се сметаат за законити.

Мисловниот процес на Уставниот суд исто така е интересен за разгледување: тој утврдил дека не биле почитувани уставните и законските одредби при донесувањето на деталните урбанистички планови, но воедно одлуките за овие планови ги укинал, а не ги поништил. Па оттука уште едно прашање: како одлуки кои во старт се ништовни и кои според Уставниот суд чинат повреда на начелото на владеењето на правот, како темелна вредност на уставниот поредок на Република Македонија, сепак определен временски период остануваат законити?

И последно, како Уставниот суд презема некој вид на нормативна функција, нешто за што експертите во врска со случајот за Законот за помилување едногласно кажуваат дека ја нема – со прости зборови дека судот не може да создава закони, тоа го прави само Собранието, или во случајот со урбанистичките планови само општините, и вели дека незаконитата одлука на општината е всушност законита од нејзиното незаконито донесување па сѐ до интервенцијата на судот?

Не знам дали овие прашања ќе го добијат експертскиот одговор. Објаснувањето дека во објекти изградени по незаконитите урбанистички планови се вложени пари е кусогледо изоставување на вкупната кост-бенефит анализа во врска со квалитетот на живот што Уставниот суд требал да ја направи при неговото одлучување. Во меѓувреме, се чини дека активистите од Карпош ќе останат со веројатниот одговор дека понекогаш во Македонија и неправото создава право.

Првично објавено на Радио Слободна Европа: https://www.slobodnaevropa.mk/a/29393700.html

од Новица на 28 јули 2018, 19:27